Om Kvikkjokk Fjällstation – Kvikkjokk Fjällstation – sv

SV

Our hotels

 

OM KVIKKJOKK FJÄLLSTATION

Det här är en av den svenska fjällvärldens pärlor. En utmärkt utgångspunkt för enkla eller svåra vandringar eller dagsutflykter.

Kvikkjokk ligger längst in i den Lappländska fjällvärlden – vid vägens ände. Den som söker vildmarken, och naturens absoluta skönhet, måste besöka Kvikkjokk. I anslutning till Kvikkjokk ligger de två stora nationalparkerna Padjelanta och Sarek som tillsammans med Stora Sjöfallet utgör världsarvsområdet Laponia som inrättades 1995 av Unesco. Den kända och populära Kungsleden passerar genom byn.

Redan på 1700-talet var Carl von Linné på upptäcktsfärd i Kvikkjokk och talade då om platsens skönhet. Han samlade och klassificerade ortens flora.

1928 byggdes Kvikkjokks Fjällstation och genom åren har Sveriges många svenska storheter besökt denna plats under sina fjällvandringar. Dag Hammarskjöld har varit här, författare som Björn-Erik Höijer, Harry Martinson, Bo Bergman och Kung Gustaf V har också alla varit här på vandring. Väggarna talar.

Kvikkjokk Fjällstation är STF-ansluten. Det finns 60 bäddar i två- och fyrbäddsrum i två byggnader, den ena är den timrade ursprungliga anläggningen med myggskyddad veranda med utsikt mot forsen, trivsamma rum och sällskapsutrymmen..

Barnvänlig miljö

Barn älskar fjällen. Det är ju världens största lekplats där bara fantasin sätter gränser. Det finns hur mycket som helst att upptäcka och hitta på. Det är bara att gå ut, vandra en bit upp på fjället, ha med en matsäck i ryggsäcken och sedan låta barnens fantasi leda dagen. Titta på älg- och renbajs, bygga dammar med de vackra stenarna i alla små bäckar, hoppa på stenar, äta hjortron, kolla in renarna, gå på topptur, fiska i deltat osv. Efter en heldag på fjället sover alla gott.

Historia

HISTORIA Den lilla kapellbyn Kvikkjokk vid sjön Saggat var på Linnés tid ”centralort” i den här delen av Lappland, framförallt beroende på intresset för den…

Läs mer

Kontakt / hitta hit

KONTAKT/HITTA HIT Öppettider 2024: Vintersäsong: 23 februari – 27 april Sommarsäsong: 14 juni – 21 september Hitta hit Kvikkjokk ligger vid vägs ände, 12 mil…

Läs mer

Vanliga Frågor och svar  

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR   Rum och boende   Reception, butik och uthyrning   Mat & Dryck   Transport   Övrig Service   Fjället